Users may not create topics, posts, or private messages containing or relating to the following material (especially pertaining to Motorola copyrighted software, unless you want Motorola to come along and shut this site down):

  • Listing for sale or trade of, or links to sites offering for sale or trade of, or giving away, Radio
    Service Software (RSS) or Customer Programming Software (CPS)
  • Profanity, pornography, defamation, or slanderous remarks directed towards any individual or entity
  • Commercial advertising (except in the Batboard Vendors forum, as approved by the Admin/Mod Staff)
  • Any other items which may be deemed as offensive

If any topics, posts, or private messages containing or relating to the aforementioned material are brought to the attention of the Admin/Mod Staff, they will be deleted.

Additional FAQ items appear here in Forum Rules. Please review them for posting guidelines and further clarification.

Syntor x9000, LB - No O/P on 10m?

The General forum is where users can discuss any topic regarding Motorola communications equipment - hardware, software, etc. There are also several focused forums on this board, so please take the time to ensure that your questions doesn't fall into one of those categories before posting here!

Moderator: Queue Moderator

User avatar
syntor9k
New User
Posts: 68
Joined: Sun Dec 04, 2016 8:44 pm
What radios do you own?: Syntor X9000, Spectras, EFJ...

Syntor x9000, LB - No O/P on 10m?

Postby syntor9k » Sun Mar 12, 2017 12:15 am

Hi all;

I have a Syntor x9000 on LB, that has no output on 10m (29.5-29.68). And there is no current draw. It works fine in the 40-53MHz range.
I thought I read somewhere about going to the lowest used frequency and checking a PLL voltage and if needed readjusting the PLL. I know I saw something about PCB traces used as capacitors, for moving the PLL locking range, on the VHF high band radios.
Any one have any suggestions. I plan to reprogram some 30 and 31 MHz frequency and rechecking the OP.

Bruce

com501
Posts: 1020
Joined: Fri Nov 02, 2001 4:00 pm
What radios do you own?: Over 50 - All Motorola

Re: Syntor x9000, LB - No O/P on 10m?

Postby com501 » Mon Mar 13, 2017 12:55 pm

Follow the alignment procedure in the manual. Almost every X9000 that I have owned would to 10 and 6 meters, with a few exceptions, but they would ALL do the full band plus one end or the other,.

WB6NVH
Posts: 261
Joined: Tue Apr 19, 2005 5:08 pm

Re: Syntor x9000, LB - No O/P on 10m?

Postby WB6NVH » Tue Mar 14, 2017 8:24 am

You are right, the VCO is almost certainly in an "unlock" condition on 10 Meters. This end seems to do this rather than the other one. If you were able to look at all the manuals ever published on this radio you would note that the cover goes from calling the radio a 30-50 MHz model in the first ones to a 32-50 MHz model in the last ones. I always wondered about that.

I had one out of a dozen radios that didn't like to lock on 10 Meters when it was cold and first turned on. I was using it as a temporary base station under the bench on a cold concrete floor. Moving it up off the floor ended the issue. Thus I never got around to checking alignment issues. Most X9000's will run on 10 and 6 just fine when you get them. But I seem to have bad luck as a gambler, and if there is a clinker in the pile, I will always get it.

Hi Charles!

com501
Posts: 1020
Joined: Fri Nov 02, 2001 4:00 pm
What radios do you own?: Over 50 - All Motorola

Re: Syntor x9000, LB - No O/P on 10m?

Postby com501 » Tue Mar 14, 2017 12:23 pm

Hi Geoff!

User avatar
syntor9k
New User
Posts: 68
Joined: Sun Dec 04, 2016 8:44 pm
What radios do you own?: Syntor X9000, Spectras, EFJ...

Re: Syntor x9000, LB - No O/P on 10m?

Postby syntor9k » Thu Mar 16, 2017 2:13 pm

I didn't find an alignment procedure for the PLL/Synth.

User avatar
syntor9k
New User
Posts: 68
Joined: Sun Dec 04, 2016 8:44 pm
What radios do you own?: Syntor X9000, Spectras, EFJ...

Re: Syntor x9000, LB - No O/P on 10m?

Postby syntor9k » Sat Apr 08, 2017 7:25 pm

Update...
I programmed 29, 29.5, 30, 31, 32, 33 and 34 MHz. It only transmitted on 32-34 MHz. I used v5.02. I made a fresh code plug from scratch.

Jim202
Posts: 3504
Joined: Sun Sep 09, 2001 4:00 pm

Re: Syntor x9000, LB - No O/P on 10m?

Postby Jim202 » Sun Apr 09, 2017 4:22 am

syntor9k wrote:Update...
I programmed 29, 29.5, 30, 31, 32, 33 and 34 MHz. It only transmitted on 32-34 MHz. I used v5.02. I made a fresh code plug from scratch.


You haven't answered the question of did you align the radio so the VCO would work at the lower frequency?

I have a number of these radios I use all the time. It doesn't take a rocket scientist to get these radio working on the low end. If you don't have the manual, go to the repeater builders page and download them. Here is a link to their page with the manuals so you don't have to go out of your way.
http://www.repeater-builder.com/motorol ... index.html

Here is another source of some good information from Mike B. http://www.onfreq.com/syntorx/

So now that you have been spoon fed the information on the Syntor X9000 radios, let us know how you make out. These radios are probably the best Motorola ever designed. Even a 2 year old can make them play well. The only weak spot in these radios is the DC power connection inside them. there is only one screw to keep the connections made and tight. You might have to back out the connection and clean both sides with a pencil eraser to get a good clean connection. This will effect the transmit output power if the connection is poor.

Let the group on here know how you make out getting your radio to play well.

Jim

User avatar
syntor9k
New User
Posts: 68
Joined: Sun Dec 04, 2016 8:44 pm
What radios do you own?: Syntor X9000, Spectras, EFJ...

Re: Syntor x9000, LB - No O/P on 10m?

Postby syntor9k » Sun Apr 09, 2017 1:05 pm

I have the manual. I dont see any VCO adjustment. There are very little tx alignment for the x9k. Worp, Dev, Comp, and several RF power setting related to OP and protection. Thats it.

I normally start with the manual, then Google, then asking questions on forums...

User avatar
syntor9k
New User
Posts: 68
Joined: Sun Dec 04, 2016 8:44 pm
What radios do you own?: Syntor X9000, Spectras, EFJ...

Re: Syntor x9000, LB - No O/P on 10m?

Postby syntor9k » Thu Apr 13, 2017 4:06 pm

PS. I have just the LB manual...

I decided to purchas another radio. I'll work on the bad one on the bench...

User avatar
syntor9k
New User
Posts: 68
Joined: Sun Dec 04, 2016 8:44 pm
What radios do you own?: Syntor X9000, Spectras, EFJ...

Re: Syntor x9000, LB - No O/P on 10m?

Postby syntor9k » Fri Apr 28, 2017 12:00 pm

The new radio I bought works down to 29.5 MHz at least...


Return to “General Motorola Solutions & Legacy Radio Discussion”

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider], Bing [Bot] and 8 guests