Users may not create topics, posts, or private messages containing or relating to the following material (especially pertaining to Motorola copyrighted software, unless you want Motorola to come along and shut this site down):

  • Listing for sale or trade of, or links to sites offering for sale or trade of, or giving away, Radio
    Service Software (RSS) or Customer Programming Software (CPS)
  • Profanity, pornography, defamation, or slanderous remarks directed towards any individual or entity
  • Commercial advertising (except in the Batboard Vendors forum, as approved by the Admin/Mod Staff)
  • Any other items which may be deemed as offensive

If any topics, posts, or private messages containing or relating to the aforementioned material are brought to the attention of the Admin/Mod Staff, they will be deleted.

Additional FAQ items appear here in Forum Rules. Please review them for posting guidelines and further clarification.

Twin / Dual MDC1200 PTT ID burst

The General forum is where users can discuss any topic regarding Motorola communications equipment - hardware, software, etc. There are also several focused forums on this board, so please take the time to ensure that your questions doesn't fall into one of those categories before posting here!

Moderator: Queue Moderator

User avatar
Spatch713
Posts: 52
Joined: Sun Apr 18, 2004 7:34 am

Twin / Dual MDC1200 PTT ID burst

Postby Spatch713 » Tue Feb 20, 2007 7:11 am

I recently noticed that one of our paramedics has two MDC1200 data bursts upon key up (pre PTT ID). It's definetly two distinct and seperate MDC bursts. I can tell you they are using CDM1250 VHF mobiles. I have not had a chance to park my XTS5K on a channel and see if I can decode the transmitted ID but will try tonight. They switch to whatever fire companies district they are responding to so I will have to program those in the XTS.

I can tell you that their dispatch center does not support any MDC functions but some other centers they talk to do.

I have never heard this before. I almost suspect that some of the medics are hitting the PTT twice? If not and it has a valid application what would it be?

Thanks for the help!
The image is cracked but so is the view...

User avatar
HLA
Posts: 2334
Joined: Mon Jul 11, 2005 8:15 pm
What radios do you own?: HT1550's, X9000's, CDM1550's

Postby HLA » Tue Feb 20, 2007 7:36 am

never seen that unless he's using some kind of aftermarket board installed in the radio?
HLA
I never check PM's so don't bother, just email me.
I won't reply to a hotmail, gmail, aol or any other generic free address, if you want me to reply use a real address.
STOP ASKING ME FOR SOFTWARE OR FIRMWARE, I JUST FORWARD ALL OF THE REQUESTS TO THE MODERATORS

User avatar
jedi_saber
Batboard $upporter
Posts: 573
Joined: Sat Jun 08, 2002 1:09 pm

Postby jedi_saber » Tue Feb 20, 2007 8:14 am

perhaps the Preamble-MDC is enabled during the pre-time, so that's what you might be hearing.

User avatar
jackhackett
Posts: 1402
Joined: Tue Jun 10, 2003 8:52 am

Postby jackhackett » Tue Feb 20, 2007 8:17 am

I've seen a few CDMs where some rocket surgeon* installed an aftermarket ID board and then programmed the radio for MDC too.

*combination rocket scientist/brain surgeon, not to be confused with a brain scientist, which is a combination brain surgeon/rocket scientist.

User avatar
Spatch713
Posts: 52
Joined: Sun Apr 18, 2004 7:34 am

Postby Spatch713 » Tue Feb 20, 2007 8:24 am

Yeah, that would be odd... its definetly not the preamble (chirping kinda sound prior to the MDC burst). I could care less about it but its weird - so now I am curious!

nmfire10 - you may hear this from the medics (not sure about Medic 6 - but possibly 2). Do you have any clue?
The image is cracked but so is the view...

DPL
Posts: 185
Joined: Wed Jul 31, 2002 5:48 am

Postby DPL » Tue Feb 20, 2007 8:37 am

If you have both MDC repeater access *and* MDC pre ID turned on you will hear something like this. That's what my Visar does, anyway; I don't have any experience with the CDM mobiles.

There is a police department near me that has one of their radios set for MDC repeater access, MDC pre ID, *and* MDC post ID. Talk about annoying.

User avatar
Spatch713
Posts: 52
Joined: Sun Apr 18, 2004 7:34 am

Postby Spatch713 » Tue Feb 20, 2007 11:55 am

Yeah, that would get old fast. Hopefully they use DOS! In my case this is really odd since all the repeaters are DPL/PL accessed just like the norm (at least in my area of CT). Well, it seems as though this is more of a 'error' in programming - with no actual purpose.
The image is cracked but so is the view...

User avatar
HLA
Posts: 2334
Joined: Mon Jul 11, 2005 8:15 pm
What radios do you own?: HT1550's, X9000's, CDM1550's

Postby HLA » Tue Feb 20, 2007 1:02 pm

if for some reason it is sending out two, as soon as the 2nd one goes thru it will display the new one and cut off the first.
HLA
I never check PM's so don't bother, just email me.
I won't reply to a hotmail, gmail, aol or any other generic free address, if you want me to reply use a real address.
STOP ASKING ME FOR SOFTWARE OR FIRMWARE, I JUST FORWARD ALL OF THE REQUESTS TO THE MODERATORS

User avatar
Spatch713
Posts: 52
Joined: Sun Apr 18, 2004 7:34 am

Postby Spatch713 » Tue Feb 20, 2007 1:44 pm

I will try and run that WinMDC program another batlaber made. That should be able to catch both of them.
The image is cracked but so is the view...

Lake Effect
Posts: 311
Joined: Tue Dec 06, 2005 9:47 am

Postby Lake Effect » Tue Feb 20, 2007 1:45 pm

Possibly nothing more than a bad microphone. I've had several on spectras with a "dead spot" in the ptt switch. As the button is pushed you get ptt then loose contact and then ptt again. On receiving end you hear two mdc bursts. Replaced the switch, no more double mdc.

L.E.

User avatar
601
Posts: 868
Joined: Thu Jan 17, 2002 4:00 pm

Postby 601 » Tue Feb 20, 2007 3:07 pm

I once progammed my GM300 to ID pre and post, it's an option in the RSS... It lasted a day, when it started getting real annoying....

Not too sure why it would be needed... :roll:

User avatar
Pj
Moderator
Posts: 5132
Joined: Sun Sep 09, 2001 4:00 pm
What radios do you own?: X9000 thru APX

Postby Pj » Tue Feb 20, 2007 3:15 pm

There are AVL options for the CDM. I have never seen or knowingly heard one...could be the PTT ID and a location data packet.
Lowband radio. The original and non-complicated wide area interoperable communications system
Image

ard099
Posts: 83
Joined: Sun Nov 26, 2006 1:00 pm

Postby ard099 » Tue Feb 20, 2007 4:04 pm

Do you know if they are using Pac-RT's or Pyramid repeaters? I have seen agencies that use Pyramid repeaters and there are signalling systems on the portable along with the mobile. This can create the situation you are hearing.

User avatar
nmfire10
Batboard $upporter
Posts: 4109
Joined: Sat Jun 29, 2002 4:41 pm

Postby nmfire10 » Fri Feb 23, 2007 7:11 am

Hello boys.... I'M BAAAACK!

I have no clue. I don't know why they would even be using MDC1200 concidering all the consoles at Valley SHore and KX are Zetron and Orbacom... and as far as I know, there is no MDC1200 on those consoles. When one of the dispatchers I know signs onto AIM, I'll ask him.

Is it possible you are hearing the preamble (bit sync packets) and inurpreting it as two seperate ID's? It is either that or he's slipping when he PTT's.
"I'll eat you like a plate of bacon and eggs in the morning. "
- Some loser on rr.com

eBay at it's finest:
Me: "What exactly is a 900Mhz UHF CB?"
Them: "A very nice CB at 900Mhz speed!"

:-?

dxon2m
Posts: 937
Joined: Thu Mar 11, 2004 8:00 pm

Postby dxon2m » Fri Feb 23, 2007 7:59 am

One of the agency in my area uses such MDC setup. Here's an audio sample of how it sounds like without DOS muting :wink:

http://rapidshare.com/files/17896423/md ... k.wav.html

User avatar
Spatch713
Posts: 52
Joined: Sun Apr 18, 2004 7:34 am

Postby Spatch713 » Fri Feb 23, 2007 8:18 pm

The more I listen to it seems to be one medic in particular and it seems like he just taps the PTT twice! Very odd.

nhmfire: There is definetly no preamble (our friends in Durham love it!)

The console at KX is made by CCC (pretty much a heaping pile of donkey manure)
The image is cracked but so is the view...

User avatar
muggsy09
Posts: 135
Joined: Mon Dec 13, 2004 2:55 am

Postby muggsy09 » Sat Feb 24, 2007 4:26 pm

If there is 2 distinct data bursts, then the person has the radio programmed for MDC Repeater Access, and MDC PTT ID this would cause a duel burst. The first is an ID to open the repeater and the 2nd is the identify the radio (ANI). Very annoying.

User avatar
nmfire10
Batboard $upporter
Posts: 4109
Joined: Sat Jun 29, 2002 4:41 pm

Postby nmfire10 » Sat Feb 24, 2007 7:57 pm

^^^ Good point. I've never tried the repeater access code on mine so that is probably more likely than hitting the PTT twice.

Valley shore definately does not decode MDC but it sounds like it is in the works. K-Town and D-Town are using it on their radios now. We'll probably be using FleetSync in my town since we use Kenwood.
"I'll eat you like a plate of bacon and eggs in the morning. "
- Some loser on rr.com

eBay at it's finest:
Me: "What exactly is a 900Mhz UHF CB?"
Them: "A very nice CB at 900Mhz speed!"

:-?

PD3090
New User
Posts: 1
Joined: Fri Jun 30, 2017 1:00 pm

Re: Twin / Dual MDC1200 PTT ID burst

Postby PD3090 » Fri Jun 30, 2017 1:05 pm

Does anyone have an audio clip of a twin MDC1200 burst for Repeater access and PTT ID that they could upload? The current audio clip in this thread does not seam to be active.


Return to “General Motorola Solutions & Legacy Radio Discussion”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest