Users may not create topics, posts, or private messages containing or relating to the following material (especially pertaining to Motorola copyrighted software, unless you want Motorola to come along and shut this site down):

  • Listing for sale or trade of, or links to sites offering for sale or trade of, or giving away, Radio
    Service Software (RSS) or Customer Programming Software (CPS)
  • Profanity, pornography, defamation, or slanderous remarks directed towards any individual or entity
  • Commercial advertising (except in the Batboard Vendors forum, as approved by the Admin/Mod Staff)
  • Any other items which may be deemed as offensive

If any topics, posts, or private messages containing or relating to the aforementioned material are brought to the attention of the Admin/Mod Staff, they will be deleted.

Additional FAQ items appear here in Forum Rules. Please review them for posting guidelines and further clarification.

Astro Spectra Plus,, no P25 modulation OOB

Moderator: Queue Moderator

mogman
Posts: 120
Joined: Tue Aug 05, 2008 2:25 pm

Astro Spectra Plus,, no P25 modulation OOB

Postby mogman » Sun Jan 01, 2017 1:49 pm

Just wondered if anyone else has seen this issue and possibly has a fix.
Astro Spectra Plus R split will TX/RX analog down to 430 MHz (with mods) no problem.
It will mod P25 anywhere above 450 MHz with no problem, but ZIP, ZERO, NADA anywhere below 450 MHz, just carrier, no digital stream at all.
Pop in an Astro Spectra Digital VOCON and no problem with P25 mod below 450 MHz (initial testing)

User avatar
d119
Posts: 3436
Joined: Tue Mar 19, 2002 4:00 pm

Re: Astro Spectra Plus,, no P25 modulation OOB

Postby d119 » Mon Jan 02, 2017 4:56 pm

Probably due to there being no tuning values for the frequencies you need. Without using unmentionable software, you're probably stuck.

mogman
Posts: 120
Joined: Tue Aug 05, 2008 2:25 pm

Re: Astro Spectra Plus,, no P25 modulation OOB

Postby mogman » Mon Jan 02, 2017 5:49 pm

Not a tuning issue, same soft spots as the Astro Spectra Digital and it works fine all the way down to 430 MHz, there is something in the Plus codeplug preventing P25 modulation even just 1 MHz below the factory split.

User avatar
W3AXL
Posts: 90
Joined: Fri Sep 04, 2015 9:02 am
What radios do you own?: an unhealthy amount of them

Re: Astro Spectra Plus,, no P25 modulation OOB

Postby W3AXL » Tue Jan 03, 2017 8:48 am

If you can TX/RX analog no problem, and it sounds like you're deviating properly, that truly does sound like the same sort of codeplug limitation that some of the regular Astro Spectras had which required some tricky editing to work around.

Interestingly none of my R-split Astro Spectras had this limitation so I never had to deal with it. As it so happens I've got an R-split Plus on the way, and I'll try and get it programmed up and let you know if it works in the ham bands.

User avatar
motorola_otaku
Posts: 1824
Joined: Tue Jan 13, 2004 7:03 am
What radios do you own?: 2 turntables and a microphone

Re: Astro Spectra Plus,, no P25 modulation OOB

Postby motorola_otaku » Tue Jan 03, 2017 10:07 am

This is a known issue with AS+ radios. The "artifical limit" imposed by Motorola in the codeplug is not accessible using readily-available software tools or methods.

You can roll it back to a regular Astro Spectra with a VOCON swap and blast in current firmware... it will modulate P25 from 440-450 normally after that.
When exposed to Rapid Fire Growth or Thermal Emergency, two things are lost:
1. Ability to use fine motor skills
2. Presence of mind

mogman
Posts: 120
Joined: Tue Aug 05, 2008 2:25 pm

Re: Astro Spectra Plus,, no P25 modulation OOB

Postby mogman » Tue Jan 03, 2017 1:58 pm

Thanks, yes I know it works as an ASD,,, the guy I am trying to help out wants aliasing so I am looking for a "fix" for the "artificial limit" in the Plus codeplug, if it is possible within reason.

User avatar
motorola_otaku
Posts: 1824
Joined: Tue Jan 13, 2004 7:03 am
What radios do you own?: 2 turntables and a microphone

Re: Astro Spectra Plus,, no P25 modulation OOB

Postby motorola_otaku » Tue Jan 03, 2017 2:20 pm

It requires access to the memory using a tool that we commoners are not likely to ever possess... and I don't mean Depot. If someone has a modified codeplug you might be able to clone it in using regular CPS.

I just accepted that I couldn't do it in an AS+ and either rolled them back to regular Astro Spectras or switched to a different model.
When exposed to Rapid Fire Growth or Thermal Emergency, two things are lost:
1. Ability to use fine motor skills
2. Presence of mind

User avatar
W3AXL
Posts: 90
Joined: Fri Sep 04, 2015 9:02 am
What radios do you own?: an unhealthy amount of them

Re: Astro Spectra Plus,, no P25 modulation OOB

Postby W3AXL » Tue Jan 03, 2017 2:53 pm

I might try and play with my Plus a little bit. I'm wondering if an "upper" cutoff frequency for P25 is programmed in to the Q-split tuning partition. 440 is quite a far distance from the last tuning softpot but I'd be interested to know how far up the deviation and tuning interpolates and stays good.

I know some people use the standard Q-split Astro Spectras in the ham bands so it's worth a shot on the plus.

mogman
Posts: 120
Joined: Tue Aug 05, 2008 2:25 pm

Re: Astro Spectra Plus,, no P25 modulation OOB

Postby mogman » Tue Jan 03, 2017 3:08 pm

Thanks again, well we will let it "float" for a while and see if anyone has that codeplug or some other idea.

radiodude123
New User
Posts: 7
Joined: Sat Feb 11, 2017 9:53 am

Re: Astro Spectra Plus,, no P25 modulation OOB

Postby radiodude123 » Sat Feb 11, 2017 3:20 pm

I've never got a Q split to go over 440. What's the secret ?


Return to “ASTRO Series (Astro Saber, Spectra, XTS3000/3500) Subscribers”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest