Users may not create topics, posts, or private messages containing or relating to the following material (especially pertaining to Motorola copyrighted software, unless you want Motorola to come along and shut this site down):

  • Listing for sale or trade of, or links to sites offering for sale or trade of, or giving away, Radio
    Service Software (RSS) or Customer Programming Software (CPS)
  • Profanity, pornography, defamation, or slanderous remarks directed towards any individual or entity
  • Commercial advertising (except in the Batboard Vendors forum, as approved by the Admin/Mod Staff)
  • Any other items which may be deemed as offensive

If any topics, posts, or private messages containing or relating to the aforementioned material are brought to the attention of the Admin/Mod Staff, they will be deleted.

Additional FAQ items appear here in Forum Rules. Please review them for posting guidelines and further clarification.

MCC5500 E&M + channel steer

Discussion about Centracom (Button & LED / CRT / Gold / Elite), MC Series (MC5500/7100/7500), and legacy console equipment.

Moderator: Queue Moderator

acs680
New User
Posts: 13
Joined: Fri Mar 27, 2009 7:21 am

MCC5500 E&M + channel steer

Postby acs680 » Mon Jul 27, 2015 12:30 pm

We recently changed all of our CDM control stations from tone to e&m due to poor unintelligible audio. We have two control stations that need to channel steer 3 channels (minimum 2) that have remained on tone for now. Is there any way to steer without using tone?

User avatar
kb4mdz
Posts: 269
Joined: Tue Oct 02, 2001 4:00 pm
What radios do you own?: Too many for the time I have.

Re: MCC5500 E&M + channel steer

Postby kb4mdz » Mon Jul 27, 2015 5:40 pm

Yes, you set up channel steering using the CPS, using the programmable pins as inputs, and setting them as Channel Steer 1, Ch.St. 2, Ch. St. 4 (it's binary), and then everything else, PTT, TX Aud, RX Aud, & COR/PL if your using it. All defined in the Accessory Pins tab of the Radio Configuration.

KInda curious, what you've been using for tone remote adapter; if things sound awful, could be just alignment or setup is wrong. (The cynic in me thinks a shop is trying to sell more than the customer needs; a little time doing alignment can do wonders for a small labor charge.)

Jim202
Posts: 3484
Joined: Sun Sep 09, 2001 4:00 pm

Re: MCC5500 E&M + channel steer

Postby Jim202 » Mon Jul 27, 2015 6:40 pm

I have to agree that audio level settings are not correct if the audio is distorted. Many radio shops either don't have the technical skills to correctly set the audio levels on a tone control channel or lack the test equipment to do it correctly, or just don't know how to make correct audio level adjustments..

In my travels around the country installing radio interoperability gateways, it was not uncommon to find radio circuits that either had the audio levels too high or too low. It was not very often that I would find multiple radio circuits with even the same audio levels coming from the same dispatch position. This is a general indication that the radio circuits have not seen a radio tech do an alignment on them in some time.

Yup the audio sounded crappy on many of these agency installations.

User avatar
motorola_otaku
Posts: 1828
Joined: Tue Jan 13, 2004 7:03 am
What radios do you own?: 2 turntables and a microphone

Re: MCC5500 E&M + channel steer

Postby motorola_otaku » Mon Aug 17, 2015 12:20 pm

Our local shops have a tendency to just plug everything in on their 5500 console installs without doing any audio optimization, and they all sound uniformly terrible. If you have MOL access do yourself a favor and download the MCC5500 Installation and Operator manuals (6881005Y65-J and 6881005Y60-I, respectively) and go through all of the volume adjustment settings paying extra close attention to the Microphone AGC settings. Once you're satisfied the audio fidelity is good at the wireline connections it's time to align the audio in the tone remote adapters. If you're using E&M/relay keying straight to the radios with no tone remotes you'll have to fiddle with the external mic level settings in the CDM programming (and it probably wouldn't hurt to do full service alignments on them at the same time.) At the end of it all when you hit the 1 kHz tone on the console you should get the same thing out of the radio at the aligned deviation level with no clipping.

Sorry for the tl;dr post but I've been down this road before...
When exposed to Rapid Fire Growth or Thermal Emergency, two things are lost:
1. Ability to use fine motor skills
2. Presence of mind


Return to “Consoles”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest