Users may not create topics, posts, or private messages containing or relating to the following material (especially pertaining to Motorola copyrighted software, unless you want Motorola to come along and shut this site down):

  • Listing for sale or trade of, or links to sites offering for sale or trade of, or giving away, Radio
    Service Software (RSS) or Customer Programming Software (CPS)
  • Profanity, pornography, defamation, or slanderous remarks directed towards any individual or entity
  • Commercial advertising (except in the Batboard Vendors forum, as approved by the Admin/Mod Staff)
  • Any other items which may be deemed as offensive

If any topics, posts, or private messages containing or relating to the aforementioned material are brought to the attention of the Admin/Mod Staff, they will be deleted.

Additional FAQ items appear here in Forum Rules. Please review them for posting guidelines and further clarification.

XTL 5000 05 Head / Siren install help

This forum is dedicated to helping people with questions about installing radio equipment in vehicles. This can include antenna installs, electrical wiring questions/problems, and mounting systems. Pictures of installs are welcome.

Note: Discussions regarding lighting, sirens, and other equipment now has its own forum in the 'off-topic' section below.

Moderator: Queue Moderator

cidcop
New User
Posts: 6
Joined: Sat Jun 30, 2012 3:53 pm

XTL 5000 05 Head / Siren install help

Postby cidcop » Fri Apr 03, 2015 2:28 pm

HELP !
I have a XTL5000 with 05 remote head that I am trying to add siren to.
Here is the set up:HLN1439C Siren, HKN4363C siren cable to DB25 radio, HKN6189B control head to DEK cable; HLN1241C DEK.
The software is set up like I have done Astro Spectras in the past.
Radio comes up with "Wail" and Wail DEK light is on.
I am at a loss ........totally!!!
I need to get this unit on the road by next Tuesday, the 7th.
HELP, Please

jmr061
was KB9KST
Posts: 3176
Joined: Fri Sep 14, 2001 4:00 pm
What radios do you own?: XTS2500

Re: XTL 5000 05 Head / Siren install help

Postby jmr061 » Sun Apr 05, 2015 8:42 am

So what is the problem? Wail is the default tone would be my guess.
Check out www.fordpimods.com

cidcop
New User
Posts: 6
Joined: Sat Jun 30, 2012 3:53 pm

Re: XTL 5000 05 Head / Siren install help

Postby cidcop » Sun Apr 05, 2015 1:35 pm

The buttons don't work and siren won't function.
No PA either

jmr061
was KB9KST
Posts: 3176
Joined: Fri Sep 14, 2001 4:00 pm
What radios do you own?: XTS2500

Re: XTL 5000 05 Head / Siren install help

Postby jmr061 » Sun Apr 05, 2015 3:26 pm

Perhaps a programming error but without having access to your codeplug no idea what might be wrong. Physical setup sounds correct.
Check out www.fordpimods.com

cidcop
New User
Posts: 6
Joined: Sat Jun 30, 2012 3:53 pm

Re: XTL 5000 05 Head / Siren install help

Postby cidcop » Sun Apr 05, 2015 4:19 pm

Moto system manager looked at codeplug and didn't see anything wrong but we both could be missing something.
Going to swap heads tomorrow just in case..........

jmr061
was KB9KST
Posts: 3176
Joined: Fri Sep 14, 2001 4:00 pm
What radios do you own?: XTS2500

Re: XTL 5000 05 Head / Siren install help

Postby jmr061 » Sun Apr 05, 2015 8:21 pm

Try a different dek if you haven't. Assuming you have the dek turned on and programmed for all the appropriate siren buttons and the siren feature itself is enabled it should work. If not then a hardware failure I would presume. Not some ancient firmware in it??
Check out www.fordpimods.com

cidcop
New User
Posts: 6
Joined: Sat Jun 30, 2012 3:53 pm

Re: XTL 5000 05 Head / Siren install help

Postby cidcop » Mon Apr 06, 2015 4:59 am

The DEK is on in the software, all siren buttons selected in order, SirenPA enabled, most current firmware in radio.
Have another DEK due to be delivered tomorrow - cross fingers that is the problem!
TKS

jmr061
was KB9KST
Posts: 3176
Joined: Fri Sep 14, 2001 4:00 pm
What radios do you own?: XTS2500

Re: XTL 5000 05 Head / Siren install help

Postby jmr061 » Mon Apr 06, 2015 6:27 am

I went ahead and played with a codeplug. It has fail safes in place so I doubt the programming is the issue. (ie invalid fields)

Definitely look at hardware, DEK box, siren amp and siren cable.
Check out www.fordpimods.com

jmr061
was KB9KST
Posts: 3176
Joined: Fri Sep 14, 2001 4:00 pm
What radios do you own?: XTS2500

Re: XTL 5000 05 Head / Siren install help

Postby jmr061 » Mon Apr 06, 2015 6:33 am

What about the firmware in the control head....does that match the firmware in the radio?
Check out www.fordpimods.com

cidcop
New User
Posts: 6
Joined: Sat Jun 30, 2012 3:53 pm

Re: XTL 5000 05 Head / Siren install help

Postby cidcop » Mon Apr 06, 2015 2:49 pm

Firmware didn't match, now it does but no improvement.
Still doesn't function.
Expect to change out DEK tomorrow.

cidcop
New User
Posts: 6
Joined: Sat Jun 30, 2012 3:53 pm

Re: XTL 5000 05 Head / Siren install help

Postby cidcop » Tue Apr 07, 2015 1:07 pm

The new DEK 1241D fixed it! Old one is in the trash.
Everything working and vehicle goes into service tonight!
Thanks

jmr061
was KB9KST
Posts: 3176
Joined: Fri Sep 14, 2001 4:00 pm
What radios do you own?: XTS2500

Re: XTL 5000 05 Head / Siren install help

Postby jmr061 » Tue Apr 07, 2015 5:00 pm

Good to hear....issues could have been that it was toast or the revision, C versus D. I would have tried the C on an astro spectra (if you had a setup available) just to double check before tossing it.
Check out www.fordpimods.com


Return to “Vehicle Radio Installs”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest