Users may not create topics, posts, or private messages containing or relating to the following material (especially pertaining to Motorola copyrighted software, unless you want Motorola to come along and shut this site down):

  • Listing for sale or trade of, or links to sites offering for sale or trade of, or giving away, Radio
    Service Software (RSS) or Customer Programming Software (CPS)
  • Profanity, pornography, defamation, or slanderous remarks directed towards any individual or entity
  • Commercial advertising (except in the Batboard Vendors forum, as approved by the Admin/Mod Staff)
  • Any other items which may be deemed as offensive

If any topics, posts, or private messages containing or relating to the aforementioned material are brought to the attention of the Admin/Mod Staff, they will be deleted.

Additional FAQ items appear here in Forum Rules. Please review them for posting guidelines and further clarification.

CDM hw error

The General forum is where users can discuss any topic regarding Motorola communications equipment - hardware, software, etc. There are also several focused forums on this board, so please take the time to ensure that your questions doesn't fall into one of those categories before posting here!

Moderator: Queue Moderator

STEVE W
Posts: 172
Joined: Mon Sep 03, 2001 4:00 pm

CDM hw error

Postby STEVE W » Sat Mar 16, 2013 2:36 pm

I have a CDM1550ls+ in my truck and when it get real cold I get an eprom HW error and I have to pull the power cord to reset it. Acccording to the service manual the eprom should be replaced. My question is how hard is it to replace and what is needed to do it?
Thanks
Steve

Jim202
Posts: 3567
Joined: Sun Sep 09, 2001 4:00 pm

Re: CDM hw error

Postby Jim202 » Sat Mar 16, 2013 4:04 pm

STEVE W wrote:I have a CDM1550ls+ in my truck and when it get real cold I get an eprom HW error and I have to pull the power cord to reset it. Acccording to the service manual the eprom should be replaced. My question is how hard is it to replace and what is needed to do it?
Thanks
Steve


All the components in the CDM are surface mount to the main board.

Jim

AEC
No Longer Registered
Posts: 1889
Joined: Wed Dec 22, 2004 7:56 pm

Re: CDM hw error

Postby AEC » Mon Mar 18, 2013 8:34 am

If you can obtain the EXACT replacement, you can do the work yourself by snipping each lead, removing the EPROM body, then desoldering each contact point and THEN...add a tiny drop of super glue to the bottom of the NEW Eprom, and THEN...solder the pins in place.
Visually check EVERY pad to make certain there are NO solder bridges and remove the excess flux as that can create crosstalk on printed circuit boards if there is enough of it, and besides, it makes the work look neater as well.

AEC
No Longer Registered
Posts: 1889
Joined: Wed Dec 22, 2004 7:56 pm

Re: CDM hw error

Postby AEC » Mon Mar 18, 2013 8:42 am

If you do this job, you will have to COMPLETELY reprogram AND realign the entire radio, as the service points will be GONE, as will ALL programmed options, and so on!

Do NOT take on this task if you have doubts!
A lighted magnifier and steady hands are a must.
One wrong move and you can easily wipe out a nearby component, or cut a trace.
A fine tipped cutter like a jeweler's snips should make clipping the leads easier, but if you do not have one, nor can locate one, you may have to grind one down thin enough to access the tiny pins, and make certain the cutters are sharp, that way you are not pulling on the chip and actually cutting them, placing less stress on the body of the Eprom, as well as keeping it from moving or your slipping and wiping out a trace or other component.

Careful work is necessary, take your time and never rush any job.

STEVE W
Posts: 172
Joined: Mon Sep 03, 2001 4:00 pm

Re: CDM hw error

Postby STEVE W » Tue Mar 19, 2013 5:38 am

I do not have the nerve or the board experience to try it. I am open to offers of help. Please pm me for further discussions.
Thanks in advance

Steve

AEC
No Longer Registered
Posts: 1889
Joined: Wed Dec 22, 2004 7:56 pm

Re: CDM hw error

Postby AEC » Tue Mar 19, 2013 4:29 pm

PM sent..... _ . _ . _ _ . _


Return to “General Motorola Solutions & Legacy Radio Discussion”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests