XTS5000 Firmware R4 to R16

This forum is dedicated to discussions pertaining specifically to the Motorola ASTRO line of radios (those that use VSELP/IMBE/AMBE), including using digital modulation, digital programming, FlashPort upgrades, etc. If you have general questions please use the General or Programming forums.

Moderator: Queue Moderator

Post Reply
Squad5
was mwb9122
Posts: 707
Joined: Thu Jan 28, 2010 8:46 pm

XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by Squad5 »

I am trying to upgrade the firmware in my XTS5000 portable. It gets ready to write to the radio and then the port just closes and it read unable to upgrade radio and then it says host failed to upgrade.

Is the jump from R4 to R16 too big, should I try and load a older firmware instead? Any Ideas?
User avatar
d119
Posts: 3504
Joined: Tue Mar 19, 2002 4:00 pm

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by d119 »

Which CPS version are you using to do this?
Squad5
was mwb9122
Posts: 707
Joined: Thu Jan 28, 2010 8:46 pm

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by Squad5 »

R7. I used it before to upgrade an R12 to R16 but for some reason this Radio will not take it
Squad5
was mwb9122
Posts: 707
Joined: Thu Jan 28, 2010 8:46 pm

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by Squad5 »

Would R16 CPS help if I tried it there?
User avatar
d119
Posts: 3504
Joined: Tue Mar 19, 2002 4:00 pm

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by d119 »

The worst thing it can do is tell you the same thing R7 is telling you.

You *ARE* using a flash key to do the upgrade, correct?
Squad5
was mwb9122
Posts: 707
Joined: Thu Jan 28, 2010 8:46 pm

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by Squad5 »

Yes, It loads the bootstrap and when it begins to download, it just stops and then says closing port and then shoots me the upgrade fail. I have this same error on 2 radios with this ancient firmware
User avatar
n7maq
Posts: 1440
Joined: Tue Nov 27, 2001 4:00 pm
What radios do you own?: Mocom 70 w/scan!!

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by n7maq »

mwb9122 wrote:Yes, It loads the bootstrap and when it begins to download, it just stops and then says closing port and then shoots me the upgrade fail. I have this same error on 2 radios with this ancient firmware
You should use CPS 16 to load R 16 F/W so the codeplug structure is updated correctly anyway (as long as you use a refresh key no CP update if you don't use the key to refresh the F/W.)
Jason
Posts: 802
Joined: Mon Oct 08, 2001 4:00 pm

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by Jason »

You also may want to try a RS232 cable instead of USB, those early radios are touchy when trying to do flash upgrades with USB. Yes, R16 CPS would be be BEST for you if you can access it.
User avatar
d119
Posts: 3504
Joined: Tue Mar 19, 2002 4:00 pm

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by d119 »

Jason wrote:You also may want to try a RS232 cable instead of USB, those early radios are touchy when trying to do flash upgrades with USB. Yes, R16 CPS would be be BEST for you if you can access it.
That's an excellent point that I overlooked. I agree - with a radio this early, you should use a serial cable to perform the upgrade. There were several enhancements regarding USB released after your current firmware version, IIRC, and USB firmware upgrades may have been one of them.
Jason
Posts: 802
Joined: Mon Oct 08, 2001 4:00 pm

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by Jason »

IIRC, USB programming support came around FW 3 something but USB Flash wasn't supported until later, 5 or 6 something. Some radios it will take and work, some radios get bricked.
Squad5
was mwb9122
Posts: 707
Joined: Thu Jan 28, 2010 8:46 pm

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by Squad5 »

I am currently using the Serial cable. I will let you guys know how it goes!
MT2000 man
Posts: 1261
Joined: Tue Sep 04, 2001 4:00 pm
What radios do you own?: XTS5000R, Astro Saber III, I

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by MT2000 man »

What's new in R16 that isn't in R15 ?

I currently have CPS Version 15, and from reading this thread, evidently that would create an issue if the radio had R16 ? I wouldn't think I'd have a problem programming it with CPS V. 15 if the radio has 16 in it, but who knows :)
tvsjr
Posts: 4118
Joined: Fri Nov 28, 2003 9:46 am

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by tvsjr »

MT2000 man wrote:What's new in R16 that isn't in R15 ?

I currently have CPS Version 15, and from reading this thread, evidently that would create an issue if the radio had R16 ? I wouldn't think I'd have a problem programming it with CPS V. 15 if the radio has 16 in it, but who knows :)
http://batboard.batlabs.com/viewforum.php?f=44
Answers you seek are in there. YOu will need CPS 16 to read/write an R16 radio...
MT2000 man
Posts: 1261
Joined: Tue Sep 04, 2001 4:00 pm
What radios do you own?: XTS5000R, Astro Saber III, I

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by MT2000 man »

Ah, guess that answers both questions :)

Thanks !
Squad5
was mwb9122
Posts: 707
Joined: Thu Jan 28, 2010 8:46 pm

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by Squad5 »

It worked correctly w/ R16. Now the radio reboots it self once you try to transmit or hit the emergency button. Radio owner never tested the Tx button before the firmware so unsure if that is it. I reloaded the firmware and it still does the same thing.
freerider aust
New User
Posts: 24
Joined: Thu May 07, 2009 10:52 pm
What radios do you own?: XTS2500,3000 MCS2000 ASTRO SPE

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by freerider aust »

mwb9122 wrote:R7. I used it before to upgrade an R12 to R16 but for some reason this Radio will not take it
is that r 7 software the speical version and have you upgraded the tuner section to a much newer version ?
you could try the zapflash method (using cps 16)this forces the firmware into it i have bricked a radio and was able to revive it with no problems
do a search on the internet that will give you more on the zapflash method
Squad5
was mwb9122
Posts: 707
Joined: Thu Jan 28, 2010 8:46 pm

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by Squad5 »

I got it to work. Just having an issue of the Radio rebooting itself when I try to transmit. It has the older Ram22 processor so I am going to try and bump the firmware back down to something before R14. Just need the file, which I cant find.
Jason
Posts: 802
Joined: Mon Oct 08, 2001 4:00 pm

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by Jason »

I'd say it more likely needs an alignment. 16 in a RAM radio should be fine other than the stuttering keypad tones isssue.
Squad5
was mwb9122
Posts: 707
Joined: Thu Jan 28, 2010 8:46 pm

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by Squad5 »

I also get the suttering keypad issue. I am currently on the hunt for R14 firmware. I have an available flash dongle just need the firmware
CTAMontrose
was grem467
Posts: 1145
Joined: Mon Jul 21, 2003 12:46 pm

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by CTAMontrose »

You cant downgrade firmware by any normal methods.
cyuking5566123
New User
Posts: 3
Joined: Tue Nov 01, 2011 1:23 am

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by cyuking5566123 »

I upgrade R04 to R15.09 by Flaskzap.
It is successful.
User avatar
K8TEK
"Dark Chocolate"
Posts: 458
Joined: Thu Apr 08, 2004 12:40 pm
What radios do you own?: Dynatac

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by K8TEK »

cyuking5566123 wrote:I upgrade R04 to R15.09 by Flaskzap.
It is successful.
What is Flaskzap?
K8TEK::Tim
User avatar
Mfire39
Moderator
Posts: 1331
Joined: Sat Jan 17, 2004 8:53 am
What radios do you own?: APX

Re: XTS5000 Firmware R4 to R16

Post by Mfire39 »

cyuking5566123 wrote:I upgrade R04 to R15.09 by Flaskzap.
It is successful.
Check and see what your max channels are.. I bet it still says 512..

-Marc
Stupidity creates job security!

If your radio has old firmware, programming it with the latest CPS will not add any new features unless you have the latest firmware to match..

CPS = Customer Programming Software, Not CPS Software.
Post Reply

Return to “Legacy Batboard Motorola ASTRO (VSELP/IMBE/AMBE) Equipment Forum”